Az ecset eszköz talán a legsokoldalúbb eszköz a Photoshop-ban, nem csak arra való, hogy valamit rajzoljunk, fessünk vele, de ezzel dolgozunk a maszkokon is, így többek között a korrekciós rétegek hatása vagy a réteg láthatósága is ezzel szabályozható.

Az ecseteknek éppúgy van blending módja, mint a rétegeknek. Azzal a különbséggel, hogy itt még van két olyan blending is, ami csak az ecseteknél fordul elő. Ez a Behind és a Clear. A blending azt határozza meg, hogy az ecsetvonások hogyan keverednek egymással.

Amikor nyitsz egy üres réteget Normál blending módra állítva, az Ecset eszközt blendingjét és átlátszóságát a rétegtől függetlenül is lehet állítani. Itt például a kék az alap, ami Normál blendinggel van, a négy rózsaszín pedig különböző ecset keverési módok beállításával.

Lehet úgy is dolgozni az ecsetekkel, hogy minden egyes ecsetvonást külön rétegre helyezünk, különböző blendingekkel, de ez azért elég körülményes, és nagyban megnöveli a fájl méretét is. Az egy rétegre történő munkának is megvan persze a hátránya, mégpedig az, hogy csak a History palettán visszalépve lehet visszatérni egy korábbi állapothoz, nem tudsz egy-egy réteget egyszerűen csak kidobni.

Leginkább most a Behind és a Clear a téma, hisz az nincs a rétegeknél. Amikor Normal-on van az ecset, akkor egymás fölé kerülnek az ecsetvonások, ha Behind-on, akkor meg mögé, ahogy a videón látszódik.

Lehet billentyűparanccsal is váltogatni a blending módokat, bár, ha az egyik kézzel az egeret vagy a tollat fogod, nem annyira egyszerű a másikkal egyszerre három billentyűt is lenyomni:)

Alt+Shift minden esetben, majd:

Normal + N
Behind  + Q
Clear  + R

(Viszont ecsetet forgatni nagyon jól lehet a jobbra-balra nyíllal, ami nagyobb léptékben forog, ha közben a Shift-et is nyomva tartod.)

A Behind-nak akkor van leginkább értelme, ha valami összetett ecsetelést szeretnél, és közben váltogatsz, hogy alá vagy fölé kerüljön.

A Clear hasonlóan az Eraser Tool-hoz, vagyis a radírhoz, egyszerűen törli a réteg tartalmát.

Ennek akkor van előnye a radírral szemben, ha ugyanazzal az ecsettel törölnél, amivel festettél. A radír egy másik eszköz, így annál mindig meg kellene keresni ugyanazt az ecsetet. Egyébként van egy klassz billentyűparancs, amivel csak egy a baj, hogy át kell hozzá állítani a billentyűzetet angolra. Ha ez megtörtént, akkor az ecset radírrá változik, ha az Esc alatti (nálunk 0 és felette §) gombot nyomva tartod. (Az eszköztáron nem fog látszódni, hogy másik eszközön vagy, és csak addig tart a váltás, amíg a 0 lenyomva van.) A normál átváltáshoz képest ez azért sokkal jobb, mert ugyanabból az ecsetből ugyanabban a méretben lesz radír.

Nagyon látványos, és a fotók színeihez igazodó díszítéseket tudsz így készíteni, ha begyűjtesz pár jó ecsetet.