A halftone effekt egy olyan grafikai technika, amely segítségével egy kép pontozott formában jelenik meg. William Henry Fox Talbot az 1830-as években kísérletezett fotográfiai eljárásokkal, és az egyik fő célja az volt, hogy reprodukálhatóvá tegye a képeit. A továbbfejlesztett eljárást 1852-ben szabadalmaztatta is. A halftone technika azóta is a nyomdai és az elektronikus média területén széles körben alkalmazott módszer.

Mi persze nem nyomdatechnikai célból készítünk ilyet, hanem képmanipulációként, mert jól néz ki az oldalon:)

A fotó:

Legyen belőle fekete-fehér kép, ezt akár a Filter → Camera Raw filterrel, vagy a Black & White korrekciós réteggel is el lehet érni. Utóbbi esetben a kontrasztot a Levels vagy Curves korrekcióval lehet erősíteni. Camera Raw-nál egy ablakban megoldható mindez.

Új réteg, amit az Edit → Fill-lel tölts ki 50% szürkével. A rétegből legyen Smart Object, így később is visszaléphetsz, hogy változtass az értékeken.

Filter → Filter Gallery. Itt először a a Sketch csoportból a Halftone Pattern.

Majd ugyanitt a Torn Edges.

A blending legyen Hard Light.

Tulajdonképpen ennyi az egész. Az összes rétegből Smart object, jöhet egy háttér és a képhez egy maszk. Pontosabban ha a halftone réteget blendingelni akarod a háttérhez, akkor az a maszk, ami külön rétegen van, és vágómaszkkal kapcsolódik hozzá a kép, nem jó, mert nem tudod blendingelni. Ha van maszkod, azt húzd az oldalra, Ctrl nyomva tartása mellett katt a bélyegképére a rétegpalettán, erre kapsz egy kijelölést. Most a fotó legyen aktív, és a rétegpaletta alján katt az Add layer mask ikonra, így már választhatsz hozzá egy blendinget.

Olyan látványos, hogy sok díszítést nem is igényel.