A heti játék témája a grunge. Hogy mi is ez? Bizonyára lehetne nagyon tudományos leírást adni hozzá, de talán felesleges. A grungy leginkább koszt, piszkot jelent. Ha minden igaz, mint stílus, a zenében jelentkezett először, aztán áttért a divatra is. Szakadt farmer, túlméretezett ing, kitaposott cipő, és lehetőleg kellőképpen kócos haj. Cukiság és elegancia nem jellemzi, és persze állásinterjúra sem érdemes ilyen stílusban öltözködni.

Hogy mit is jelent ez egy scrapbook oldal elkészítésénél? De nem is kell feltétlen scrapnek lennie, hisz lehet ez akár egy újság címlapja, egy könyv borítója, egy koncert vagy film plakátja is. A lényeg, hogy olyan „szutykos” legyen. Biztos lehet ezt nagyon tudatosan is készíteni, de sokkal jobb, ha úgy állsz neki, fogalmad sincs, mi lesz a végeredmény. A cikk kedvéért most úgy fogom elkészíteni a saját oldalamat, hogy minden lépésnél leírom, hogy mit is csináltam. A következő lépést úgysem tudom előre:)

Ha nincsenek hozzávalók, nem árt először begyűjteni ezt-azt. Mindenféle textúra jól jöhet. A textúrázásról sok cikk volt már, ez a cikk elvezet még néhányhoz.

Akinek érthetetlen okokból ne lenne egy csomó textúrája, látogassa meg Jerry Jones oldalát, ahol rengeteg – és nem mellesleg ingyenes – készletet talál.

Kellenek még ecsetek, azt sem nehéz találni, sőt annyi van, hogy inkább azt nehéz eldönteni, hogy melyik is legyen. Amikor körülnézek, persze, hogy mindig találok olyat, amit letöltök. Most például ezt (a képre klikkelve eljutsz az oldalra):

grunge brush

De csak azért ezt az egyet, mert egyébként rengeteg van. A Google segítségedre lesz a keresgélésben.

Hogy mivel kezdjük? Nem tudom:) Lehet egy fotóval, egy háttérrel, egy idézettel, kinek mi akad a kezébe. Ez a stílus, garantáltan arra visz, amerre csak akar. Egyik ecset a másik után, textúrák sora, persze blendingelve, és ami még eszünkbe jut. Ez a maximális szabadság, nem is szabad korlátokat állítani neki. Ha a végeredmény ennek ellenére nem tetszik, sebaj, de az alkotás közben garantáltan jól fogjuk érezni magunkat. Szóval én sem tudom, hogy milyen lesz az oldalam, most így a bejegyzés közben készítem, majd a végére kiderül.

Mivel itt annyi minden történik egy fotóval, hogy még végén az anyja sem ismer rá (ha van neki), tökéletesen felhasználható bármilyen rosszabb minőségű kép is. Én most nosztalgikusan egy 2008-as londoni mappát nyitottam meg. Pár fotó már nem tudom hogyan, de megmaradt, ugyanis az összes többi egy nagy vinyóhalálnál  az enyészeté lett.

Tehát üres doksi megnyit, rá a fotó, ami lássuk be, sehogy sem néz ki, bár lehet, hogy a végén sem fog.

London

Felnagyítottam, hogy befedje a hátteret. Itt nem számít, hogy a nagyítás rongál a minőségen, én többet fogok ártani neki. Rányomtam kontrasztot is, biztos, ami biztos alapon.

Méretezés, kontraszt

Alá tettem egy üres réteget, amin használtam a frissen szerzett ˜– és fentebb linkelt – ecsetek egyikét. Erre maszkoltam rá a fotót. Így már egyáltalán nem látszik, hogy tuningoltam rajta, de ezt előre nem tudhattam:)

Maszkolás
Épp ideje valami textúrát használni. Jerry Jones-tól választottam kettőt, egyiket alulra, a másikat rá a fotóra. Vágómaszkkal, hogy csak a fotóra hasson, és a blending Hard Mix.

Textúra 1. Hard Mix

Jöhet a  következő fotó, blending: Multiply, rá egy maszk, hogy a széleit kicsit eltüntessem.Multiply

Úgy érzem, ideje valami szöveget rátenni, ennél frappánsabb sajnos nem jutott eszembe. Rátettem egy maszkot, és egy ecsettel  kicsit koptattam.

grunge text

Most még jöhet rá pár textúra. Ezzel szokás szerint jó sok időt el lehet tölteni.

textúrák

Hogy a végén ezt a vörös hajú nőcit miért raktam rá, fogalmam sincs, bár az oldal többi részét sem tudnám megmagyarázni. A végeredmény nekem tetszik:) Ettől még nem biztos, hogy jó, mindenesetre élveztem a készítését. Ezt a tutorialt – ha annak lehet nevezni – nem lehet lépésről-lépésre végigcsinálni, de nem is ez a lényeg. Inkább az, hogy merj bátran próbálkozni, textúrázz, ecsetelj, koszolj és maszatolj, és biztos, hogy egy szuper grunge oldal fog kikerekedni belőle. Jó szórakozást hozzá!

london grunge