Volt egyszer egy cikk őszi fotózási tippekkel, a tavasz ugyan kimaradt – sebaj, lesz jövőre is –, és már a nyárról beszélhetünk. Érdemes a korábbi cikket is elolvasni, mert vannak azért általános érvényű tippek is, de most nézzük, mire érdemes figyelni nyáron.

Ahogy az egész nyaralásra, a fotózásra is fel kell készülni. Töltő, pótakku, elegendő memóriakártya. Nagyon bosszantó tud lenni, hogy lemaradunk valamiről, mert lemerült az aksi.

A nyári fotózásnak nagyon fontos része az, hogy mikor is fotózzunk. Elméletileg nagyon egyszerű a válasz rá, akkor, amikor épp ott vagyunk. Igen, csak pont akkor nem biztos, hogy a legjobb képek fognak születni. Természetesen nem lehet az egész nyaralást a fotózás köré szervezni, de azért nem reménytelen, hogy jókor legyünk jó helyen. A déli kemény fények a legalkalmatlanabbak a fotózásra, persze csak akkor, ha hétágra süt a nap. Ha nem folyamatosan megyünk, hanem egy városban hosszabb időt töltünk el, akkor visszamehetünk kedvenc helyünkre, hogy a megfelelő pillanatot válasszuk ki. Egy jó várostérkép, vagy a google maps nagy segítségünkre lehet, mert előre megnézhetjük, hogy adott épületre mikor esik szépen a fény.

Nézzünk pár témát, ami általában előfordul, és kihagyhatatlan fotótéma.

1. Napkelte – napnyugta

Első számú kihagyhatatlan téma. Hogy hajnalban vagy este fotózunk, ahhoz meg kell néznünk, hol is kel fel a nap:)  Hiába akarunk napnyugtát a tengerparton, ha nem a tengernél bukik le a nap, akkor bizony fel kell kelnünk hajnalban. Hogy mikor is kell fel a nap, azt megnézhetjük a Golden Hour oldalán. Menjünk a helyszínre időben, hogy legyen időnk gondosan megkomponálni a képet. Nézzünk körül, nincs-e valami még a közelben, amit érdemes belefoglalni a képbe. Egy szép szikla, amin megcsillan a nap fénye, varázslatos tud lenni. Az állvány itt is nagyon hasznos társunk lehet. Nem kell megemelni az érzékenységet, ami zajossághoz vezet. Legjobb, ha Raw-ban fotózunk, nem kell bajlódni a fehéregyensúllyal és a legtöbbet tudjuk kihozni a felvételből. Készítsünk több felvételt, ahogy megy le (vagy jön fel) a nap. Fénymérésnél ne a napba mérjünk, mert akkor a többi rész nagyon alexponált lesz, de ezt is meg tudjuk állapítani próbakép alapján. És nézzünk azért hátra is:) Lehet, hogy a mögöttünk lévő rész is tartogat szépségeket, ahogy a nap sugarai aranysárgára festik.

Napnyugta

2. Strand

Itt készülnek az igazán vidám, mozgalmas, színes képek. A mélységélességet döntsük el, mit szeretnénk, ha minden éles, vagy ha csak mondjuk az ugrándozó csemeténk. Ha van a gépünkön, akkor a követő fókuszt válasszuk, hogy ugrándozás közben is éles maradjon a kép. Érdemes nagyon rövid idővel exponálni, hogy megfagyjon a pillanat, így a vízcseppek, vagy a hullámzás is szépen látszódik. A fénymérésnél vegyük figyelembe, hogy a nap, a csillogó víz becsapja a fénymérőt. Mérjünk fényt például a homokra, vagy ha ezt nem tudjuk rögzíteni, akkor expozíció korrekcióval próbálkozzunk. Védjük az erős fénytől a lencsét egy UV szűrővel. A mozgalmas képeknél különösen érdemes többet fotózni, hogy sikerüljön jó pillanatot elkapni. Ha nagy is a tömeg, valahogy próbáljunk úgy komponálni, hogy ez ne látszódjon, vagy kis mélységélességgel mossuk bele a háttérbe a lényegtelen részeket. Ha gyereket fotózunk, mindig az ő szintjéről, ne fentről lefele. Ha látszik a víz szintje, figyeljünk, hogy az vízszintes legyen. Ha nem sikerül, majd a Photoshop megoldja:)

strand

3. Városi fotózás

Ez sem maradhat ki a nyaralásból. Ha tenger közelében vagyunk, lehet, hogy sikerül néhány hűvösebb napot is kifognunk, ami kiválóan alkalmas a környék felfedezésére. Ha városlátogatás a cél egy melegebb országban, akkor csak reménykedhetünk, hogy nem lesz túlságosan meleg. Ebben az esetben néha betérve egy-egy templomba, felüdülhetünk, és nem mellesleg gyönyörű felvételeket is készíthetünk. A fotózásnál kerüljük a kliséket. A Pisai ferde tornyot tartó család nem túl eredeti:) Vegyük észre az apró részleteket, és örökítsük is meg. Próbáljuk megragadni a hangulatot. Keressük meg az épületek egyedi pontjait, mint szimmetria, szögek, vonalak, görbék, színek, fények. Fényképezzünk embereket. Ehhez persze nem árt, ha teleobjektívunk is van, mert nem kell közel menni. Az emberek adják a város lelkét, nagyon sokat visszaadhatunk a hely hangulatából, ha lakóit is megörökítjük. Ne csak az útikönyvekből ismert részeket keressük fel, és nem kell feltétlen csak a szép részeket fotózni. Egy lepusztult épület épp olyan érdekes lehet. Ha kell, másszunk fel valahova, vagy hasaljunk le, semmi ne tartson vissza minket egy jó felvételtől. Ha mázlink van, gyönyörű az idő, ha nem, hát nem. Esőben is lehet szép képeket készíteni. Az esti fényeket sem érdemes kihagyni. Ha azt szeretnénk, hogy a lámpák fényénél szép sugaras legyen a fény, akkor szűk blendenyílást válasszunk. Tág rekeszen körkörös fénypaca lesz csak, ha rekeszelünk, meg szép sugaras fény. Itt is érdemes a kék órákat választani. Ehhez sajnos az állvány  is szükséges, de ha van hova letenni a gépet, sikerülhet anélkül is.  Lessünk be minden kapualjba, lépcsőházba, belső kertbe, csodákat találhatunk.

város

4.  Tábortűz

Micsoda hangulat! Gyönyörű színek,a megvilágítást a tűz adja. Érdemes a kék órában fotózni. Ez a naplemente utáni (vagy napfelkelte előtti, de akkor ritkán rakunk tábortüzet) időszak, amikor már lement a nap, de még nem annyira, hogy az ég fekete legyen, így az gyönyörű sötétkék lesz. Nyáron ez az időszak viszonylag hosszú. Érdemes megnézni a Blue Hour Site oldalát, ahol mindig megkereshetjük, hogy adott helyen mikor kezdődik, és meddig tart a kék óra. Most Budapesten 21:03-22:00 óráig tart, de például Osloban 23:23-kor kezdődik, és jelenleg szinte abba sem hagyja. Vannak okostelefonra letölthető app-ok is, így bárhol meg tudjuk nézni.

Ehhez természetesen érdemes állványt használni, hosszú expozíciós időre lesz szükségünk. A tűz ugyan világít, de ahhoz, hogy a környezet ne legyen totál sötét, meg az ég kékje is szépen kijöjjön, hosszú expo kell. Ha nincs állványunk, próbálkozhatunk azzal is, hogy valahova letesszük a gépet, bár úgy azért nehezebb jó beállítást készíteni. A gépet önkioldó módban használva, még biztosabbak lehetünk abban, hogy nem fog bemozdulni a felvétel. Ha a tüzet emberek ülik körbe, kéretik a felvétel idejére szoborrá merevedni. Ha már nagyon mérgesek, üljünk inkább a tűzhöz:) Persze aztán a szuper felvételünket tuti mindenki el fogja kérni.

 

tábortűz

5. Természet

Itt sem hanyagolható szempont a mikor, viszont hiába javasolnám, hogy menjünk a hegyekbe hajnalban, amikor jön fel a nap, és a harmat megcsillan minden kis levélen. Egyébként az az igazság, hogy lehet, hogy mindent megteszünk egy fotóért, mégsem lesz olyan, mint, amit elképzeltünk. De legalább törekedjünk rá. Ahol és amikor vagyunk, próbáljuk a maximumot kihozni a lehetőségekből. A hegyekben (is) nagyon jól jöhet egy polár szűrő, ami mélyíti az ég kékjét, élénkíti a színeket, kontrasztosabbá teszi a felhőket, és megszünteti a víz tükröződését. Ez utóbbi nem biztos, hogy mindig a célunk, szóval el kell döntenünk, mi a fontosabb, a tükröződés, vagy hogy befotózhassunk a kristálytiszta vízbe. Makro objektívvel megörökíthetjük a virágokat, bogarakat is. Fénymérésnél vigyázzunk, mert a nap és sok ég, elviheti az értékeket.  Az ég és a föld világossága között többnyire nagyon nagy a különbség, ehhez ND (Natural Density = természetes sötétedés) átmenetes szűrőt szoktak használni, ahol a sötétebb rész értelemszerűen a felső részre van állítva. Ennek hiányában kísérletezhetünk HDR fotózással, amikor több különböző expozíciót készítünk, majd a Photoshop-ban ezekből hozzuk össze a képet. Ha már szűrők, itt említeném meg a különböző áteresztő képességű ND szűrőket. Ez arra jó, hogy a szűrővel jócskán megnövelhetjük az expozíciós időt. A hosszú expóval például gyönyörű, fátyolszerű vízfelületet érhetünk el.

hegyek

6. Utómunka

Tudom, ma már telefonokkal is lehet fotózni, de nem is azoknak szól a cikk:) Szerintem az utómunka elkerülhetetlen. És akkor megint ott tartunk, hogy ha lehetőségünk van, fotózzunk Raw-ban. Otthon nyugodt körülmények között sokat tudunk még javítani képeinken, amihez millió cikk van itt a blogon is.

Ha fotókönyvet készítünk érdemes jegyzetelni. Csak pár szó, gondolat, ami esetleg idővel a feledés homályába veszne. Eltehetjük a belépőjegyeket, térképeket, infó füzeteket is, hogy bescennelve azokat is fel lehessen használni. Ez a része ugyanolyan élvezetes lehet, mint maga a fotózás. Minden oldalnál újraélhetjük a szép élményeket, és végül boldogan lapozgathatjuk a fotókönyvünket. Hogy én hogy készítek fotókönyvet, azt már korábban leírtam.

fotókönyv

Szép nyarat és jó fotózást kívánok!