Scrapbookos oldalakat  több programmal is létre lehet hozni. Aki rögtön egy fotókönyvet szeretne, és szempont a gyorsaság, annak tökéletesen megfelel a Cewe  fotókönyv szerkesztő. Aki különlegesebbet akar, vagy csak egy-egy oldalt készítene, annak valamilyen képszerkesztőt kell használnia. Ezek közül a csúcs természetesen a Photoshop, persze ennek képességei messze túlmutatnak egy scappelt oldalon.  Egyéb lehetőségek mellett az ingyenes Gimp is sok mindenre alkalmas. Előnye, hogy ingyenes és magyar nyelvű (is). Hátránya – legalábbis nekem – , hogy a PS megismerése után elég fapados, és bonyolultabban végezhető el egy művelet, mint Photoshop-ban. Persze, aki csak ezt használja, annak ez nem probléma, hisz nem is tudja, milyen a másik:) Kiváló alternatíva lehet egy scrapbook program, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Ezek között is van jó pár. Hogy én pont a Digital Scrapbook Artist-ot mutatom be, annak az az egyszerű oka, hogy a galériában több ilyen kép is található, amit Klauanna készített ezzel . Hát persze, hogy kíváncsi lettem rá. Elolvastam az oldalukat,  végignéztem egy csomó videót, és mondhatom, nagyon tetszik.

Az első, ami fontos, hogy meglepően olcsó. 35.31 €, ami még tízezer forint sincs.  Talán azért, mert utána rengeteg hozzávalót lehet vásárolni, de ez egyáltalán nem szükséges, ugyanis az összes ingyen vagy akár pénzért beszerzett készletünk is tökéletesen jó hozzá.

Használata nagyon egyszerű, könnyen és gyorsan tanulható. Akkor is, ha nem tudunk egy szót sem angolul. Persze a nyelvtudás a  videóknál nem hátrány, de még ott is a képi anyag egyértelművé teszi a hogyanokat.  Annyi mindent lehet vele elkészíteni, hogy még felsorolni is nehéz.  A méretezés, forgatás, tükrözés  eszközei kéznél vannak, nem kell keresgélni. Olyan ecsetek vannak benne, ami “normális” képszerkesztőben nincsenek, de a scrapbooknál igen kedveltek. Ilyen például a varrás ecset, amiből van egy csomó, lyukkal és anélkül. Amerre húzod az ecsetet, arra “varr”. Ha szabályosabbat akarsz, akkor a PS-ben is ismert toll eszközzel előbb görbét lehet rajzolni.

A varrás ecseten kívül is sok, kifejezetten scrap-hez kitalált ecsetet lehet találni.

Bármilyen png-ből tudunk ecsetet készíteni, ami azért klassz, mert nem úgy működik, mint a PS-ben, hanem ezt a színes formát lehet használni a legkülönbözőbb beállítások szerint.

Egy másik érdekesség, hogy ezekkel az ecsetekkel betűket is rajzolhatsz magadnak, majd megmutatod a proginak, hogy melyik milyen betű, ehhez előjön egy ablak, ahol bejelölheted. Ha használni szeretnéd, nem kell minden egyes betűt külön behúzni, csak egy ablakba beírod a szöveget, és az egész megjelenik egyben, amit aztán méretezhetsz, forgathatsz.

Külön csúcs az olló eszköz. Rengeteg minta szerint vághatunk el például egy hátteret, aminek persze nagyon egyszerűen tudunk árnyékot is adni.

Válogathatunk a stencilek között, amivel szintén díszítő elemeket “kenhetünk” az oldalra.

A Photoshop-hoz hasonló blendingelési módokat alkalmazhatunk.

A fotók manipulálása is könnyen és látványosan hajtható végre, mert egyszerre látjuk az eredeti és a megváltoztatott képet.

Bármilyen méretű oldalt szerkeszthetünk, így duplaoldalt is fotókönyvhöz.

Lehetőség van a kép körbevágására is. Természetesen ne gondoljunk olyan tökéletes eredményre, mint a profi programokkal, viszont gyors és látványos.

Quickpage-eket is tudunk használni, de a program saját Layout-nak nevezett kész oldalai egész különlegesek. Egyrészt minden eleme szerkeszthető, másrészt, ha megváltoztatjuk az oldal méretét, akkor ahhoz igazodik az egész.

Ezeken kívül még rengeteg klassz dolog van, amitől nagyon szerethető alkalmazás ez. Én totál gyógyíthatatlan PS kórban szenvedek, és így is nagyon tetszik.

Szerintem bőven lesz még róla szó, különösen akkor, ha nem csak én tartom jónak.  🙂