Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra a fotókönyv borítójának megalkotása mindig külön kihívást jelent. Míg a belső oldalak szerkesztésénél szívesen elszöszölök akár napokig, hetekig finomítgatva a nyers képeket, addig a borító egészen más tészta. Itt nem elég csak kiválogatni a képeket, kell egy jó ötlet, egy szikra, ami átadja azt a vizuális élményt, amitől a borító több lesz, mint csak egy kép a sok közül – legyen az majdnem tökéletes vagy szerényebben fogalmazva, elfogadható.

A borító az, ami megadja az első benyomást, elmeséli a fotókönyv történetének előszavát, mielőtt még lapozni kezdenénk. Ebben a folyamatban a mesterséges intelligencia (AI) képességeit is kihasználtam, hogy egy különleges borítót hozzak létre. A célom az volt, hogy két kedvenc fotómat úgy olvasszam össze, hogy azok harmonikusan kapcsolódjanak, még ha ez a valóságban ez nem így van. Jó, persze miért kellene két totál különböző fotót összehozni, ez nem igazán nagy ötlet:) Mondjuk úgy, hogy inkább kísérlet, hogy a mai eszközökkel mit lehet kihozni belőle.

A mesterséges intelligencia segítsége ebben az esetben az, hogy a fotók között valamilyen elfogadható átmenetet képezzen. Ezek a hidak nem csak a képek fizikai összekapcsolását jelentik, hanem érzelmek, emlékek és történetek összekötését is.

Általában érdemes hasonló témájú, látószögű és színvilágú képeket választani az egyszerűség és az összhang érdekében. Én azért most magasra raktam a lécet, mert a két képnek nem sok köze van egymáshoz:) Először a jobb oldali képen kicsit növeltem a kontrasztot, és a színeken is erősítettem, bár ettől nyilván nem lett napsütéses a felvétel.

Mind a két képből egy maszk segítségével elvettem egy kis részt, ahol az AI majd tud alkotni.

A kijelölést úgy csináltam, hogy az az üres területet és a képekből egy-egy keskeny sávot is magába foglaljon. A kijelöléssel Photoshopban egyből felugrik a Generative Fill lehetőség a Contextual Task Bar-on. Innen már csak egy kattintás a Generate, és a Photoshop hozzálát az üres sáv kitöltéséhez az AI erejével, még szöveges utasítást sem kell megadni, ilyenkor magától rájön, mi a feladat.

És ez a feladat nem könnyű:)

A körülményekhez képest egész jó eredmények születtek. A Generative Fill mindig egy új rétegre teszi a kitöltést, így könnyebb korrigálni rajta. Ctr+Shift+Alt-tal az összes látható rétegből egy új réteget csináltam, így már egy képként módosítható.

Ez azért még nem néz ki túl jó, de egy egységes ég sokat segít rajta. Edit → Sky Replacement-tel közös égboltot kapott a két kép.

A Generative Fill-lel még pár zavaró részt lehet javítani.

A gerincre érdemes tenni egy átlátszó elválasztót, ami azért jelzi, hogy a két objektum a valóságban nincs egymás mellett, de ezzel a technikával mégis egységes borító jöhetett létre.