Az év utolsó bejegyzése, és ebben szeretném megköszönni a figyelmet és a töretlen játékkedvet. Remélem, hogy a következő évben is velem tartotok:) Ehhez kívánok jó egészséget és rengeteg csodás élményt, amiket lefotóztok, és az oldalakon megőriztek.

Azért ma se maradjunk tipp nélkül, jöjjön egy hosszú árnyék. Szövegréteg, és ebből egy másolat. Készítheted úgy, hogy Ctrl+J-vel másolat, a szöveg színét állítsd feketére, jobb klikk a rétegen a rétegpalettán, majd Rasterize Type. De lehet úgy is, hogy a szövegréteg bélyegképén katt a T betűre a Ctrl lenyomása mellett, amire kapsz egy kijelölést, majd egy új rétegen Alt+Backspace. Ehhez a festőszín legyen fekete, így a kijelölés kitöltődik feketével. Ctrl+D-vel megszűnik a kijelölés. Ez a réteg legyen a szöveg alatt.

szöveg

Ctrl+T a Trasform eszközzel, és forgasd el 45°-kal. Ebben az esetben balra fog menni az árnyék. Ha -45°-ot választasz, akkor jobbra.

transform

A mozgató eszköz legyen aktív. Az Alt+ balra mutató nyilat kell lenyomni a billentyűzeten ahhoz, hogy egy másolat legyen, ami egy kicsit arrébb is megy. (a jobbra menő árnyékhoz a jobbra mutató nyilat) Nem is kell folyamatosan kattintgatni, akkor is működik, ha csak nyomva tartod, és amikor felengeded, ugrik egy nagyobbat. Bár látni, hogy itt majdnem 800 réteg van, nem tartott egy percig sem, hogy elkészüljön.

transform

Az összes réteget most jelöld ki, majd jobb klikk és Merge Layers. Utána ismét a Trasform eszköz, és ellenkező értéket kell beírni, nálam ez a -45°.

merge

Már csak szépen oda kell illeszteni a szöveghez.

illesztés

Az oldal méretétől függ, de elképzelhető, hogy még így sem elég hosszú az árnyék, akkora sok-sok rétegből összevontból kell másolatot készíteni, hogy illeszteni.

másolat

A munka nagy része ezzel megvan, ezt lehet még variálni. például át lehet színezni a választott háttér színéhez igazodva. Dupla kattintás a rétegen a rétegpalettán, mire megnyílik a Layer Style ablak, és ott a Color Overlay-jel.

színezés

Így a fekete helyett barna lett. A szövegre meg került egy textúra.

textúra

De ugyanitt választhatod a Gradient Overlay-t is, és segítségével a sötétből a világosabb árnyalatig színezheted.

gradient

A hatása miatt olyan, mintha a távolodással halványulna az árnyék.

gradient

Persze, ha halványul az árnyék, akkor az alatta lévő rész látható, amit vagy az átlátszóság csökkentésével vagy blendinggel érhetünk el. A blending nem fog működni, ha van Layer Style, ezért ebből a rétegből Smart Object-tet kell csinálni. (jobb klikk → Convert to Smart Object)

blending

Maradhat fekete, vagy változtathatod kedvedre, mindenképp látványos a végeredmény.

Jó szórakozást szilveszterre, és nagyon boldog új évet! 🧡

Boldog új évet!