A heti CEWE-Bingó feladata annyi, hogy blendingelni kell a fotót a háttérhez. Lehet ezt bonyolítani, de nem annyira, hogy a karácsonyi rohanásba ne férjen bele:) Rétegenként mutatom, hogy hogy épült fel ez az oldal. (A képen Apukám kb. 70-75 éve)

Háttér:

A sorrend nem feltétlen így volt, hisz először a fotóval dolgoztam, de mivel így jönnek a rétegek, így mutatom be.

Anna Aspnes elemeit használtam, itt egy WordTransfers. Hogy ne legyen annyira erős, egyrészt Darken Color a blendingje, másrészt a Layer Style ablakban a blend if-en állítottam. A kis háromszöget az ALT lenyomásával lehet szétválasztani. A csúszka azt mutatja, hogy azt akartam, hogy az alsó, vagyis a háttér réteg világos részei jöjjenek át ezen a rétegen, így egy kicsit kopottabb hatása lett.

Következik még két elem, és egy maszk. A maszkot nem a szokásos módon használtam, mert a fotó blendingelve van, és ebban az esetben nem lehet a maszkhoz vágómaszkolni. Pontosabban lehet, csak akkor fekete lesz:) A megoldás, hogy a maszk csak addig kell, míg a CTL lenyomása mellett kattintunk a rá a rétegpalettán, amire kijelölődik. Ha átmegyünk a fotórétegre, és ezzel a kijelöléssel katt a rétegpalettán az Add layer mask ikonra, akkor a fotóra kerül a maszk. A „segéd-réteget” kidobhatjuk, vagy kikapcsolhatjuk, már nincs szükség rá. Ha kattintunk a kép és maszk közti ikonra, nem kapcsolódnak, igy a maszkot a transform eszközökkel alakíthatjuk is, ha szükséges.

A fotó blendingje Color Burn.

Így nagyon halvány, ezért CTR+J-vel egy rétegmásolat, aminek a blendingje Hard Light.

Erre jött egy Gradient Map korrekciós réteg, ami némi kontrasztot ad hozzá. Ez is clippingelve, hogy csak a fotóra hasson. És mivel még ezt nem tartottam elégnek, ebből a rétegből is egy rétegmásolat.

Még egy Curves korrekciós réteg maszkolva, hogy csak az arcon érvényesüljön. Ez további kontrasztot ad hozzá.

Már csak két elem jött rá, és késznek nyilvánítottam:)