Ami a Photoshop-ban az action, az az Affinity Photo-ban a macro. Persze aki nem dolgozik Photoshop-pal, annak ebből semmi nem derül ki:)  Mind a kettővel automatizálni lehet bizonyos műveleteket. Ha vannak olyan lépések, amiket gyakran használunk, akkor ahhoz érdemes macro-t készíteni, mert rengeteg időt lehet vele megspórolni. Az Affinity Photo 1.6 megjelenéséről szóló cikkben röviden volt is róla szó, mert a frissítéshez ajándék macro-csomag is járt.

Az automatikusan lefutó műveletsort nagyon egyszerű alkalmazni és elkészíteni egyaránt. Kezdjük a használattal. Ha valahonnan letöltünk egy macro-t – sajnos még nincs belőle olyan sok, mint Photoshop-ból – , akkor a Library panelre lesz szükségünk. Ha nincs elöl, akkor a View > Studio > Library-val megnyithatjuk. A  jobb felső sarkában lévő kis ikonra kattintva az Import Macro-t kell választani, és megkeresni a számítógépen, ahová elmentettük.

Rákattintva, egy pillanat alatt lefut.

A Library panelről leolvasható, hogy 14 lépésről álló macro-ról van szó. A megjelenő ablakban a csúszkákkal még változtathatunk rajta. Az Apply-jal elfogadjuk a módosítást, a Cancel-lel töröljük. A Layers palettán megjelent néhány korrekciós réteg, amiket szintén tudunk módosítani.

A következő macro a Blinds, amihez 22 lépés tartozik.

Photoshop felhasználóként hiányolom, hogy a lépéseket nem lehet látni a History panelen. Ez egyrészt azért (lenne) jó, mert nagyobb lehetőség van a korrekcióra, másrészt sokat lehet belőle tanulni.

Hogyan rögzíthetjük saját lépéseinket.

View > Studio > Macro panel.

  1. Felvétel indítása
  2. Felvétel leállítása
  3. Felvétel lejátszása
  4. Reset, vagyis töröljük
  5. Mentés a Library panelra
  6. Export
  7. Import
  8. Az adott lépés beállításainak módosítása
  9. A lépés kihagyása a macro-ból

Ha kész, állítsuk le a felvételt, majd a History palettán menjünk vissza a kiindulási pontra, és ellenőrzésképp játsszuk le, hogy rendben van-e.  Utána lehet menteni. Rakhatjuk egy meglévő kategóriába, vagy nyithatunk egy újat. Névnek természetesen olyat, amiről tudni fogjuk, hogy mire számítsunk.

Érdemes minden unalmas, időt rabló műveletsorhoz macro-t gyártani, és ha már nincs rá szükség, ki lehet dobni.

Mindez röviden egy videóban.