Ha már a MidJourney-ról írtam, nem maradhat ki az Adobe Firefly. Azért csak most, mert ez egy béta verzió, és a hozzáféréshez jelentkezni kell. Én ezt megtettem, és most kaptam lehetőséget a kipróbálásra.

Elkerülhetetlen, hogy összehasonlítsam a MidJourney-val, ami nem feltétlen igazságos, hisz a MidJourney már a v5-nél tart, ami döbbenetes minőségváltozást hozott még a 4-es verzióhoz képest is, pláne a 3-ashoz. Mielőtt belemennénk a Midjourney és az Adobe Firefly összehasonlításába, azért jelzem, hogy nem a MidJourney az egyetlen képgeneráló eszköz, van még pl. a Stable Diffusion, a Dall-E, vagy a Leonardo AI. A Dall-E-ről már írtam, a többit még nem próbáltam.

Az Adobe Firefly és a Midjourney közötti lényeges különbség az, hogy a Firefly képgeneráló funkciója csak az eszközkészlet egy részét képezi. Míg jelenleg a Midjourney „csak” egy képgeneráló alkalmazás.

Az Adobe Firefly egy AI-alapú eszközkészlet, amelyet az Adobe fejlesztett ki. Bár rengeteg izgalmas újítás fog bekerülni, jelenleg három eszköz érhető el. Az egyik a képgeneráló eszköz, amely képek létrehozására használható a felhasználó által megadott szöveges promptok alapján (ez gyakorlatilag olyan, mint a MidJourney). A másik szöveggenerálás, amellyel szövegeket generálhatunk különböző stílusokban. A harmadik vektorok átszínezését készíti el a megadott szöveg alapján. A képen azt is látod, hogy milyen fejlesztések jönnek még.

Recolor Vector

Ezzel foglalkoznék most a legkevesebbet, mert fotókönyv készítéshez ritkán használunk svg fájlt (az svg egy vektorgrafikus fájl, amit pl. az Adobe Illustrator is használ). Megadott szavak vagy a minta alapján lehet átszínezni, de a Harmony és Color fül is segítségünkre van a szerkesztésben. Ez a vektoros átszínező eszköz integrálásra kerül az Illustratorba, aminek bizonyára nagyon örülnek az azzal a programmal dolgozók.

Text to image

Szöveges utasításokkal kell megadni, hogy milyen képet szeretnénk (angolul), majd az oldalsó sávból választhatunk hozzá stílusokat, effekteket, megváltoztathatjuk a képarányt, stb.

A MidJourney ugyanerre a szövegre ezt készítette:

Igen, lényegesen jobb, de a FireFly is rohamosan fog fejlődni. A MidJourney a V4-ről V5-re ennyit változott.

És ugyanarra a szövegre most ilyen a FireFly, szóval egyértelműen jobb, mint a korábbi Midjourney.

FireFly:

MidJourney. Igen sokkal jobb, tökéletes fotóhatás, viszont hiába írtam be, hogy teljesalakos képet kérek, azt nem sikerült összehozni, a FireFly-nak meg igen, bár azokat a képeket nem lehetne használni.

Nem is hasonlítgatom tovább, mert a jelenlegi helyzetben mindenképp a MidJourney jóval előrébb jár, viszont a FireFly több izgalmas funkciót kínál, az oldalsó sávban lévő stílusok, effektek, anyagok, színek, világítás és méret kiválasztása egyszerűbb és gyorsabb lehetőséget ad a kísérletezésre.

Text Effects

Itt is csak be kell írni az elképzelést, pár betűtípus és stílust közt lehet válogatni, és már kész is. A MidJourney jelenleg nincs nagy barátságban a betűkkel, próbálkoztam vele, bizonyos betűket sokszori próbálkozásra sikerült értelmeznie, és szöveget nem is készít, csak egy-egy betűt. Az viszont igazán szép.

A FireFly-ba beírhatunk szöveget is, de művészi értékét tekintve messze elmarad a MidJourney-tól.

Az Adobe Firefly egy valóban inspiráló eszköz, amely felfrissíti a képek készítésének folyamatát és új lehetőségeket nyit meg a kreatív projektek számára. Természetes, hogy így az elején még nem tökéletes, hiszen talán két hónapja, hogy egyáltalán ez a nem publikus béta verzió elindult, és a visszajelzések alapján fejlesztenek rajta. A (nagyon gyorsan bekövetkező) jövő szinte elképzelhetetlen most. A mesterséges intelligenciának köszönhetően az alkotó és a számítógép közötti beszélgetés az elkövetkező években sokkal természetesebbé, intuitívabbá és erőteljesebbé válik. Az Adobe célja, hogy a Firefly segítségével megvalósítsa a mesterséges intelligencia erejét, miközben tiszteletben tartja az emberi képzelet és kreativitás szerepét.