Josh Adamski fotós Tel-Avivban született, Angliában és Tel-Avivban él a tenger közelében, ami a legtöbb témát nyújtja számára. A szürreális fotó-impresszionistának nevezett stílusra specializálódott, fotóit egyedi feldolgozási technikájával képzőművészeti alkotásokká alakítja. Ezt a különleges stílust nevezik Adamski-effektnek, és világszerte számos követője van.

Nyilván nem fogunk leírás alapján olyan képeket készíteni, mint Adamski, de a képeit nézegetve lehet inspirálódni, és megalkotni a saját verziónkat. Az én leírásom is inkább csak technikai, és pont így nem lehet és nem is érdemes a saját fotódon elkészíteni, de remélem, azért kedvet csinál ahhoz, hogy kipróbáld.

Keress rá a nevére, és rengeteg művét találod.

adamski

Ez az alapkép:

alapkép

Adamski szemmel láthatólag a Motion Blur filtert (mozgásos bemozdulás) sokat használja, ebből indultam én is ki. Első lépésként a témát leválasztottam a háttérről. Ehhez a Select Subject és Select and Mask eszközöket használtam, de korábbi PS-nél a Quick Selection Tool is megteszi.

select subject

Az alapképből egy másolat, és Blur → Motion Blur.

motion blur

Még egy másolat az alapból, azt egy kicsit más szöggel, mert ahol az út van, annak az irányát szerettem volna megtartani.

motion blur

A Erre tettem egy fekete maszkot, és csak az út részét hoztam vissza.

maszk

A korlát részleteit túl erősnek tartottam, ezért még a Blur Gallery-val tovább életlenítettem, és egy kis szemcsézettséget is adtam hozzá.

blur gallery

Élénkebb színeket szerettem volna, ezért jött egy Vibrance korrekciós réteg. Rétegsorrendben a téma legfelül van, a korrekciós réteg így csak az alatta lévő rétegekre hat.

vibrance

Bármilyen eszközzel próbálkozhatsz, hogy a kívánt színvilágot elérd. Én még egy Color Lookup-ot választottam.

lookup

Az elmosás hatására az erőteljes piros szín is megjelent a háttéren, ami nem tetszett.

clone

Ezt némi klónozással tüntettem el.

clone

Most a téma jött, arra is egy Vibrance korrekciós réteg, csak ehhez a réteghez kapcsolva.

vibrance

Rétegmásolat a téma rétegéből, majd Filter Gallery → Paint Daubs. Nincs rá különösebb magyarázat, megtetszett:)

filter gallery

Az arcán ezt nem akartam látni, ezért fekete maszk, és itt-ott átfestettem.

fekete maszk

Gondoltam, hogy egy-két textúra nem árt, így az is jött rá. Lehet játszani blendinggel, átlátszósággal is. Aki ezer éve scrapbookozik, mint én, biztos emlékszik Jerry Jones-ra, aki csodás textúrákat tett ingyenesen letölthetővé. A blogja még megvan, de ott már nem működnek a letöltési linkek. Viszont találtam egy oldalt, ahol 100 textúrája most is elérhető. Érdemes párat begyűjteni, csodás hatásokat lehet elérni velük.

textúra

Nekem így már tetszett, ha nem is egy Adamski alkotás:) Megnéztem, hogy mutatna egy fotókönyv borítón. Szerintem jól:) Próbáld ki te is!

cewe fotókönyv