A smudge (maszatoló) egy olyan eszköz, amely a festészetből ismert maszatolási technikát utánozza a digitális képszerkesztésben, célja a színek és textúrák keverése vagy elmosása egy képen.

Használata egyszerű, de ennek ellenére szükség van a próbálkozásra, illetve a megfelelő ecset és beállítás megtalálására.

Alapvetően úgy működik, hogy az ecsettel „rángatod” a kép színeit és textúráit, ezzel elérve a kívánt hatást.

Az eszköz az eszköztárában található, a „Blur” (elmosás) és a „Sharpen” (élesítés) eszközök mellett, és egérkattintással választható ki. Ha szeretnéd, beállíthatod a saját billentyűparancsát a smudge eszköznek a Photoshop beállításaiban.

Ez egy egyszerű szöveg effekt. Készítettem belőle egy rétegmásolatot, azt raszterizálni kell, bár meg is kérdezi, hogy akarod-e, amikor az eszközzel próbálnál dolgozni a szövegrétegen.

Az ecset típusa és beállításai nagyban befolyásolják, hogy milyen lesz a végeredmény, itt egy sima lágy ecsetet használtam.

Egy másik ecsettel egy textúrát hozzátéve.

De lehet belőle ilyen összevissza pacsmagolt is.

Sima egyszínű szöveget is érdekessé lehet tenni egy kis bemozgatással.

Az opciós sávban találod a beállításokat.
Mode: Itt választhatsz a különböző keverési módok közül.
Strength: A mélység szabályozza a maszatolás erősségét. Alacsonyabb értékek finomabb, kevésbé észrevehető elmosást eredményeznek, míg magasabb értékek határozottabb és erőteljesebb elmosást hoznak létre.
Sample All Layers: Ha ezt az opciót bejelölöd, a smudge eszköz az összes rétegen található képi elemek figyelembe veszi a maszatolás során. Ha nincs bejelölve, csak az aktuálisan kiválasztott rétegen található elemeket fogja maszatolni.
Finger Painting: Ha ezt az opciót bejelölöd, a smudge eszköz a kiválasztott előtérszínt használja, amikor az ecsetet mozgatod a képen. Így a maszatolás során új színt is hozzáadhatsz a képhez, ami lehetővé teszi a színek kombinálását és keverését a meglévő színekkel.

Érdemes kísérletezni többféle ecsettel, beállítással és erősséggel, hogy megtaláld a legjobb kombinációt a kívánt hatás eléréséhez. Ez lehetővé teszi, hogy változatosabb eredményeket érj el, például textúrákat, határvonalak élességét vagy lágyabb átmeneteket. Az eszköz használatának nincs egyetlen helyes módja, ezért próbálgass különféle lehetőségeket, és fedezd fel, melyik kombináció hozza el a leginkább kívánt hatást a munkában.

Még pár tipp ötletadónak, hogy mindig jusson eszedbe ez az eszköz:)

Előfordulhat, hogy egy fotóra felvitt textúra bizonyos területeken, például az arc részleteinél zavaró hatást kelt. Ilyen esetekben nem ideális megoldás egy maszk alkalmazása a hatás eltávolítására, mivel a keverési módok miatt a kép színei megváltoznak. Ebben a helyzetben a smudge eszköz nyújt segítséget: óvatosan átmaszatolva a textúrát a szükséges helyeken, simábbá és kevésbé zavaróvá tehetők a vonalak, miközben a kép színei változatlanok maradnak.

Amikor egy alakot kivágunk egy fotóból, előfordulhat, hogy a széleken sötétebb sávok maradnak, melyek a háttér beszűrődéséből származnak. A smudge most is hasznos lehet, hiszen a maszkon dolgozva, az eszközt finoman befelé tolva egyszerűen korrigálhatók a problémás területek, így eltüntetve a zavaró sávokat.

A fotókat általában keretbe tesszük vagy egy maszkra húzzuk rá. Érdemes erre is kipróbálni a smudge eszközt, amivel a fotó szélei lágyan és természetesen olvadnak bele a környezetbe, így az egész kompozíció harmonikusabb és esztétikusabban lesz.

Készíthetsz térhatású árnyékot is. A Layer Style ablakban adjál a fotóhoz keretet és árnyékot. A Distance, Spread és Size mérete 0 legyen, így gyakorlatilag nem is lesz árnyék, csak egy fotóméretű fekete réteg. A rétegpalettán jobb klikk az fx ikonon, majd Create Layer. Erre külön rétegre kerül a keret és az árnyék is.

Egy jó nagy és lágy ecsettel kicsit mozgasd el a réteget, hogy a térhatású árnyékot megkapd.

A végére jöjjön még egy tipp, készíts festményt a fotóból. Habár ez nem egy egyszerű egykattintásos módszer, ha élvezed a kreatív folyamatot, ez a tevékenység igazán szórakoztató és nyugtató élményt kínál.

Érdemes több dologra is odafigyelni. Az ecset húzásánál válaszd a megfelelő irányt, hogy természetes hatású legyen a festmény, és ügyelj arra, hogy a színek keveredése harmonikusan illeszkedjen egymáshoz.

A smudge tool erősségét is jól kell beállítani: ha túl erősre állítod, a színek könnyen elmosódhatnak és elveszíthetik a jellegzetes festményhatást, viszont ha túl gyenge, nem lesz elég hatásos a keverés. Váltogasd az ecseteket, hogy különböző hatásokat érj el – nagyobb ecsetet használhatsz a nagyobb területek gyors kezelésére, míg a kisebb ecsettel részletesebben dolgozhatsz.

Figyelj a színárnyalatokra és a kontrasztra is, hogy a festmény dinamikus és élethű legyen. A smudge tool mellett használhatsz más eszközöket is, amivel kiemelheted a fényeket és árnyékokat. Én ezt korrekciós rétegekkel oldottam meg, de használhatod a Dodge és Burn eszközöket is. A maszkokat hozzá ezzel a módszerrel készítettem.

A Smudge tool egy rendkívül sokoldalú eszköz, amely a különböző stílusok és technikák kreatív alkalmazásával végtelen lehetőséget nyújt a vizuális kifejezésre.