A múlt heti, Camera Raw 9-ről szóló cikkben említettem, hogy megjelent az új Lightroom is. A Lightroom-ról volt már pár bejegyzés, a linkelt cikkből el lehet érni a többit is. Töredelmesen bevallom, hogy én nem használom a Lightroom-ot, de ha a felméréseket nézzük, a világ fotósainak jóval nagyobb százaléka használja ezt, mint a Photoshop-ot. És ez persze nem véletlen, számtalan előnye van, és ha valakinek nincs szüksége a Photoshop olyan tulajdonságaira, mint rétegkezelés, 3D, szövegszerkesztés stb, csak nagy tömegű fotók rendszerezése és alapszerkesztésére, akkor biztos, hogy a Lightroom-ot választja.

A most megjelent Lighroom CC és Lightroom 6 között annyi a különbség, hogy míg a CC a Photoshop részeként havi előfizetéssel érhető el, a Lightroom 6-ot külön meg lehet vásárolni, ezt viszont csak asztali gépen használhatjuk, míg a CC-t mobil készülékeken is, és természetesen a kettő összedolgozik, ami szintén nagyon hasznos lehet. A CC többek között az is a jó, hogy a frissítések azonnal elérhetőek, így mindig a legújabb verzióval dolgozhatunk.

Az Adobe belehúzott a LR népszerűsítésébe, tonnányi videót rakott fel a youtube-ra a LR CC-ről, meg úgy általában a raw kezeléséről.

Azért nézzünk pár újdonságot.

Panorámaképek készítése

Akár a nyers képekből is készíthetünk panorámaképeket. A fotóegyesítés dng-be történik, ami a digitális negatív, annak minden előnyével. Kijelöljük a képeket, majd Photo → Photo Merge → Panorama

Lightroom panoráma

Az előnézeti ablakban kiválaszthatjuk, hogy milyen panoráma is ez. Válaszhatunk gömb, hengeres és perspektivikus panorámát. Erről részletesen írtam a Camera Raw cikkben. A Lightroom-ban annyi a változás, hogy lehetőség van arra, hogy az Auto Select Projection-nel a programra bízzuk a választást. Auto Crop, vagyis a felesleges részek levágására itt is van lehetőség.

Preview

A Develop fülre kattintva már szerkeszthetjük is a képet. A Develop részletes leírása a korábbi Lightroom cikkekben benne van.

Develop

HDR

Több expozícióval készült felvételeket lehet egy nagy dinamikai tartományú képpé egyesíteni. Itt öt expozíció készült. Kijelölés után Photo → Photo Merge → HDR.

HDR

A megjelenő ablakban pár dolgot megadhatunk. Auto Align, ha kézből fotóztunk, és a képeket illeszteni kell. Auto Tone az automatikus tónuskorrekció, amin természetesen később változtathatunk.

HDR preview

A Deghost Amount a mozgó elemek eltüntetésére van. Itt nem kapcsoltam be:

Deghost None

Itt Medium-ra raktam:

Deghost Medium

A végeredmény egy dng fájl, ami rögtön bekerül a katalógusba, és a Develop részen szerkeszthető.

hdr

Graduated Filter és Radial Filter szerkeszthetősége

Ezekkel a szűrőkkel egyenesen vagy körkörösen lehet korrekciókat végrehajtani. Ez eddig is volt, az újdonság az, hogy ezt a szűrőt ecsettel szerkeszteni lehet.

Graduated Filter

Pet eye

Az emberi szemnél használatos Piros szem megszüntető eszköz mellé most bekerült az állatok szemének becsillanását javító is.

Korrekciós ecset mozgatása

A korrekciós ecset módosításait szinkronizálhatjuk a többi fotón is, most már lehetőség van arra is, hogy arrébb mozgassuk, ha szükséges.

Arcfelismerés

A rendezés egy újabb eszköze került be a Lightroom-ba, felismeri az arcokat a képen. Ha mégsem, akkor mi is kijelölhetjük egy eszközzel. Ha egy arcnak nevet is adunk, a LR megpróbálja felismerni a többi képen is, véleményem szerint több-kevesebb sikerrel. Némi munkával azért sikeresen elvégezhetjük ezeket a jelöléseket és korrekciókat, utána pedig már névre keresve is listázhatjuk a fotókat.

Slideshow

Diavetítési funkció eddig is volt a Lightroom-ban, de most ezt is megújult, és több beállítás érhető el benne. Fotókat, vagy akár fotókönyv oldalakat is bemutathatunk így. mp4-be vagy pdf-be menthetjük. Utóbbinál természetesen nem lesz zenei aláfestés és egyebek, csak a fotók.

Web-galéria

Szintén megújult, html 5-ös sablonok, sok beállítási lehetőség, és pillanatok alatt elkészül.

Mobil eszközökkel szinkronizáció (csak a CC-nél)

iOS és Android készülékekre letölthető Lightroom app-pal előszerkeszthetjük képeinket. A módosítások leszámolása már az asztali gépen történik.

Lightroom app

Ahogy írtam, nem nagyon használom ezt a programot, de be kell látnom, hogy számtalan izgalmas lehetőséggel rendelkezik.