Akár csak egy scrapbook oldal, vagy egy egész Cewe Fotókönyv, igazán személyessé teszi, ha a saját kézírásunkat használjuk. Bár írhatnánk papírra, és bescennelve is lehetne használni, de mégis jobb, ha elkészítjük saját betűkészletünket. Erre hozták létre a Calligraphr oldalt.

Az elkészült ttf és otf formátumú fontokat korlátozás nélkül lehet használni.

Van ingyenes és fizetős változata, sőt úgy is tesztelhetjük, hogy még regisztrálni sem kell.

Az ingyenes és a fizetős között természetesen van különbség, ahogy a képen látni. Az ingyenesnél csak 75 karaktert tudunk generálni, ami sajnos a magyar nyelvhez kevés.

Egy hónapra 8 $ az ára, ami figyelembe véve, hogy nincs korlátozva, hány készletet készítünk, és az sem, hogy akár többen összeálljanak, egyáltalán nem drága.

Az ingyenes lépésit mutatom be. Kéretik eltekinteni attól, hogy rondán írok:)

Regisztráció (és egy email megerősítés) után katt a Start app gombra.

Ott a Create Template-re kattintva jutunk arra az oldalra. ahol a sablont ki tudjuk választani.  Sajnos a magyar 97 karakter lenne, így felajánlja az upgrade-et.

Ezzel most nem éltem, így az angolt választottam. A karakterek száma látszódik, így a Minimal English mellé a Minimal Numbers-t is ki lehet választani

Ha nincs szükség a számokra, az Arbitrary Characters-szel további karaktereket adhatunk hozzá. Így mégis leszenk ékezetes betűk, csak egyet kellett kihagyni. Ehhez elég rákattintatni és a Delete-tel törölni.

Ezzel megvan a 75 ingyenes karakter. A Download Template-tel tölthetünk le sablont pdf vagy png formátumban.

Kicsomagolás után két lehetőségünk van. Ha van digitalizáló táblánk, azzal is írhatunk, ha nincs, akkor ki kell nyomtatni. Előzőt könnyebb javítgatni, pláne, ha egy új réteget nyitunk, és arra írunk. Kinyomtatva valószínűleg szebben lehet írni, csak ha hibás, újra kell nyomtatni. Én maradtam a digitális változatnál. Rondának ronda lett, de nem ez a lényeg:) A kézírásos verziónál arra kell figyelni, hogy a scennelésnél a sarkokban lévő négyzetek rajta maradjanak.

My Fonts > Upload Template.

Az Edit font details-szel megadhatunk pár beállítást, betűk, szavak közti távolságot és nevet is adhatunk művünknek.

Build Font-tal készül el. Megjelenik az előnézet, és letölthetjük a ttf és otf fájlokat.

A szokásos módon kell telepíteni, és már használhatjuk is.

A fizetősben nagyon jó, hogy karakterenként akár 15 variációt is írhatunk, ami írás közben véletlenszerűen váltakozik, így még természetesebb lesz az írás. Készíthetünk ligatúrát, ami két vagy több karakter kombinációja. Szkennelés után még módosíthatjuk a karaktereket. Az elkészült font-ok a cég szerverén tárolódnak, belépve, bármilyen eszközről elérhetőek.

Az ingyenest mindenképp érdemes kipróbálni:)