Mivel ez a téma egyáltalán nem áll messze sem a scrapbooktól, sem a családi  fotókönyv készítéstől, gondoltam, szánok neki egy bejegyzést, hátha valakinek jól jön.

Az idejét nem tudom, hogy mióta tervezem egy ilyen könyv elkészítését. Annyira rég, hogy már meg sem lehet vásárolni azt a készletet, amit anno begyűjtöttem magamnak. Tudom, nem a legjobb sorrendet választottam, de gondoltam, majd serkentően hat rám  happyrobyn: Return to my root  kitje. Ilyen jó kis elemek vannak benne:

Mivel voltak olyan adatok, amiket nem tudtam (tudok), viszont sajnos már nincs kit megkérdezni, a levéltári kutatás maradt az egyetlen lehetőség. Ez meg annyira bonyolultnak tűnt, hogy mindig halogattam. Aztán csak elmentem. Nem bonyolult, ha tudunk adatokat:) Na nem, akkor reménytelen. Nem olyan, mint az internet, hogy beírunk egy nevet, aztán kidobja a listát:)  Anyakönyvi kivonatok vannak. Ahhoz, hogy keresni tudjunk például egy születési anyakönyvi kivonatot, kell tudnunk a születés helyét és idejét. Budapestnél a kerületet sem árt, különben az összes kerületet végig kell tekerni a microfilmen. De ha sikerül megtalálni valamit, az nagy öröm.

Amiért most írok, az az, hogy megtudtam, az utolsó pillanatban álltam neki. Ugyanis 2011. január 1-én megváltozik a szabályzás, ami gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszi a kutatást.

Idézet a Budapest Főváros Levéltára oldaláról:
2011. január 1-től új törvény lép hatályba az anyakönyvi eljárásról, amely a levéltárakban őrzött állami anyakönyvi másodpéldányok kutatására vonatkozó eddigi szabályokat (gyakorlatot) is megváltoztatja.
A levéltárak az új jogszabály alapján továbbra is teljesítik az utólagos bejegyzések bevezetését az anyakönyvi másodpéldányokba. A jogszabály alapján anyakönyvi adatnak kell tekinteni bármely tény bejegyzését az anyakönyvbe, akár alap-, akár utólagos bejegyzés formájában. Teljes anyakönyvi kötet tehát csak akkor válik 2011. január 1-től kutathatóvá, ha a hivatkozott rendelkezésben foglalt 90 év védelmi idő a benne szereplő legkésőbbi utólagos bejegyzés keletkezése óta is eltelt. Amennyiben az alapbejegyzés óta a védelmi idő eltelt, de az utólagos bejegyzés óta még nem, akkor az adat megismerése csak olyan másolattal teljesülhet, amely az utólagos bejegyzést nem tartalmazza.
Az állami anyakönyvezés 1895-ben kezdődött, és még a legkorábbi születési és házassági anyakönyvekben is nagy valószínűséggel szerepel olyan utólagos bejegyzés (anyakönyvi adat), amely a védelmi időn belül van. Az anyakönyvi kötetek így általában sem eredetiben, sem másolatban nem adhatók a kutatók kezébe az állami anyakönyvezés kezdetétől fogva.
Mivel a változás 2011. január 1-én lép életbe, 2010. december 31-ig az anyakönyvi másodpéldányokban történő kutatásoknál az eddig érvényben lévő gyakorlatot alkalmazzuk.

A budapesti levéltár egész augusztusban zárva tart, tehát csak 4 hónap van hátra az évből. Aki valamit szeretne megtalálni, az kezdjen neki, mert -hacsak valaki rá nem jön, hogy ez egy elég rossz törvény- többé nem lesz lehetősége, illetve csak nagyon korlátozottan. Ha valami kérdés van, és én már tudom a választ, szívesen segítek.

Upgrade: Fontos dolgot kihagytam. Rengeteg családfakészítő program és oldal létezik. Ezek közül nagyon sok magyar nyelvű. Ilyen például a My Heritage, ahonnan egy ingyenes programot tölthetünk le. Nagyon egyszerűen és gyorsan szerkeszthetjük a fát. Ha akarjuk, feltölthetjük a program oldalára is, persze nem kötelező, illetve beállítható, hogy ki nézhesse meg. Meghívhatunk további családtagokat,hogy szerkesszék ők is tovább a saját ismereteik szerint. Ha megosztjuk a fánkat, lehetőség van keresni a világ milliónyi fáján, és távoli rokonokra akadhatunk. Feltölthetünk fotókat, videókat, és  írhatunk megjegyzéseket is. Könnyen áttekinthető, így nagy segítség lehet egy fotókönyves családfa elkészítésében is. Érdemes kipróbálni:)