A fekete-fehér fotók készítése Affinity Photo-ban igen egyszerű. Aki már használt Photoshop-ot, annak nagyon ismerősek lesznek a lépések, de aki csak most ismerkedik a képszerkesztéssel, annak is könnyen elsajátítható technika.

A képek módosítására nondestructive, azaz roncsolásmentes szerkesztésre van lehetőségünk. Ez azt jelenti, hogy minden módosítás külön rétegen jelenik meg, így az eredeti kép sértetlen marad. A legegyszerűbb, ha a Saturation (telítettség) csúszkát teljesen lehúzzuk.Ezeket az eszközöket az Adjustment panelen találjuk, ha ezt nem találjuk, akkor a View > Studio > Adjustment-re kattintva, előjön. A Saturation a HSL-nél található.

Ezzel az a baj, hogy ez az összes, amit megtehetünk, nagyobb kontroll nincs a kezünkben. Ezért lényegesen jobb a Black and White korrekciós réteg, ahol színcsatornánként határozhatjuk meg a tónusokat.

Egy videó, hogy jobban lásd a lényeget.

 

És használhatunk pluginokat, például az ingyenesen letölthető Google NIK Collection-t, amiről korábban már írtam.  A Silver Efex-ben rengeteg előre készített beállítás mellett magunk is állítgathatjuk a csúszkákat, sőt keretet,szélsötétítést is adhatunk hozzá.

Pár perc alatt elkészülhet egy scrapbook oldal is. Egy háttér, térhatású keret, ami ingyenesen letölthető, és két díszítő elem összesen az, ami ezen az oldalon van.