Az Adobe Bridge programról többször is volt szó, ezeket a legutóbbi cikkből el lehet érni. Most ismét kijött egy frissítés, benne két igen hasznos funkcióval.

A program továbbra is ingyenes, és mivel nagyon jó is, érdemes letölteni.

A Bridge egy média böngésző és fájlkezelő  alkalmazás, ami nagy segítség a képfeldolgozás során. Az összes lényeges tulajdonsága képekkel és videóval a fentebb linkelt cikkben található, így most csak a újdonságokat mutatom be.

Végre támogatja a Bridge az átlátszóságota png és svg fájloknál.

Apróságnak tűnhet, de aki eddig is használta a Bridge-t, az tudja, mennyire idegesítő, hogy például a fehér scrapbook elemekből így semmi sem látszódott. Szóval hurrá! 🙂 Frissítés után újragenerálódnak a kisképek, ha mégis valami gond van, ellenőrizd, hogy a Show Transparency Grid be van-e kapcsolva.

Egyébként most már, ha ez a funkció nincs bekapcsolva, akkor is jobb a helyzet, mint korábban, mert a háttér nem fehér, hanem semleges szürke. A régi verzióban ez teljesen fehér volt, így megnyitás nélkül ebből nem látszódott volna semmi.

Creative Clouds Libraries.

A Creative Cloud Könyvtár egy ideje már benne volt a legtöbb Adobe programban, most bekerült a Bridge-be is. Ami ebben a könyvtárban van, azt minden olyan programból elérjük, amiben szintén megtalálható (Photoshop, Illustrator,inDesign, Premiere Pro, After Effect és egyéb mobilalkalmazások). Segítségével például a Bridge-ben létrehozott felhő-könyvtárba össze lehet gyűjteni egy készülő munka gyakran használt elemeit, amit így könnyen elérünk. Ez a könyvtár mindig azonnal frissül, akár hozzáteszünk, akár törlünk belőle. Ezeket a könyvtárakat más felhasználókkal is meg tudjuk osztani, ami közös munka esetén nagyon hasznos.

Mivel az utolsó cikk 2016-ban volt, legyen szó pár korábban bekerült funkcióról.

Új Filterek. Bridge-ben nagyon könnyen és gyorsan lehet szűrni az elemeket. Ehhez egy külön panel van, ahol választhatunk. Ebben a kiadásban még három szűrő van, a szerző neve, a színprofil és a bitmélység alapján.

Továbbfejlesztett fájl információs párbeszédablak. File > File Info. Metaadatok szerkesztése, kulcsszavak, stb.

Már a 2015-ös kiadásba bekerült, hogy a jpg képeket a Publish panel segítségével könnyen fel lehet tölteni az Adobe Stock. 2017-ben ez kibővült a RAW, vagyis nyers képekkel.

A program sokat tud, nagy segítség a munkában, érdemes használni.