R

Váci kõhíd

  • Media owner ritttus
  • Feltöltés időpontja
  • Cimkék Cimkék
    heti
szöveg :
A Gombás-patak hídja az egyetlen, szobrokkal díszített barokk kõhíd az országban. A helyiek által csak Kõhídnak nevezett híd ma Magyarország legrégibb közúti hídja.
A hidat Althann Mihály Károly püspök építtette 1753-1757 között, Oracsek Ignác tervei alapján, Bechert József váci kõfaragó és társai közremûködésével, Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak, kikötõk védõszentjének a tiszteletére. A faragott káderkövekbõl rakott, mederpilléres építmény falazott mellvédjébõl hat szobortalapzat emelkedik ki. Szent Péter és Pál kettõs szobra, Nepomuki Szent János, Szent Kamillus, Szent Borbála, Szent Thaddeus Júdás és Szent Venatius.
A Kõszentes híd egyben történelmi emlék is. 1849. április 10-én ezen a hídon és mellette a sekély Gombás - patakon át tört be a városba Damjanich seregének élén a vörössipkás fehértollas zászlóalj. Parancsnokuk, Földváry Károly vezette a rohamot a védekezõ ellenfél golyózáporában.
A Kõszentes hídhoz a környezõ falvakban elterjedt hiedelem is fûzõdik. A váci vásárokra sötét hajnalon érkezõ szekerek utasainak a híd szürkületben felsejlõ szobrai jelezték a megérkezést. Ezeket néhol bábáknak emlegették, és a gyerekeket ijesztgették velük. Alvásra, a szemük becsukására ösztönözve a szekéren utazó kicsiket mondogatták, hogy ha meglátják õket a bábák, akkor meg kell csókolni a „sejhajukat”. A gyerekek érthetõ módon igyekeztek elkerülni ezt a találkozást, de legalábbis csendben maradtak.
 
Ez aaaaaaaaannyira GYÖNYÖRÛ!!! Szeretem a stílusod Ritus, szeretem, hogy szárnyalsz!!! ♥
(Még az idén meglátogatom a hidadat!! :) ... és persze, azért Ildi és RoseyPosey, no meg Natali ott vannak Anna mellett! :))
 
Kicsiben is szép, de ránagyítva...! A romantikusan hangulatos fotó egybemosva a jobb felsõ sarokban azzal a nyomottnak tûnõ mintával - az mindent visz nálam!!!!
 

Feltöltés adatai

Kategória
Lezárult
Feltöltő
ritttus
Feltöltés időpontja
Megtekintések száma
1.170
Hozzászólások száma
13
Értékelés
0,00 star(s) 0 értékelés
Képaláírás
Sajnos a saját kõhidas fotóm nem találom, így a netrõl hoztam. (pedig ugyanez a fotó nekem is megvan...valahol)
Sokan nem is tudják, de ez a váci híd a legrégebbi közúti híd.
Felhasználtam: Anna mindenféle (hisz mi mást is hozhattam volna Margó játékára) :)
Szöveg nagyjából a váci városi könyvtár oldaláról van.
Köszönöm a játékot!

Feltöltés megosztása

Back
Top